Les 10 of 16
In Progress

2.3 De kip of het ei? Gedrag en identiteit

Jan 01/06/2023

Wie ben jij eigenlijk? In de video van vandaag bespreken Tom en Benjamin het onderscheid tussen gedrag en identiteit.

Identiteit

Wat typeert jou nu echt? Zijn het je rollen (loodgieter, advocaat, coach, verkoper…) of de kwaliteiten die je brengt naar alles dat je doet (energie, visie, warmte…)? Wat is uniek aan jou dat het de contexten waarin je beweegt overstijgt?

De kracht van het kennen van je kwaliteiten, eerder dan je vast te pinnen op je rollen en posities, is iets dat niet kan afgenomen worden. Hoeveel mensen zijn zichzelf al helemaal kwijtgeraakt na een scheiding, ontslag of faillissement, of bij het pensioen?

Gedrag

Ons gedrag heeft de kracht om onze identiteit te vormen.

Als je je commitments herhaaldelijk nakomt, zal je merken dat je beeld van jezelf zich zal aanpassen naar die ‘nieuwe’ jou. Als je herhaaldelijk zegt dat je iets gaat doen maar je doet het niet, vormt dat je identiteit.

En dan hebben we het nog niet eens over wat het gedrag zelf voor je doet. De vaardigheden die je ontwikkelt, de ervaringen die je opdoet, de plekken waar je komt, de mensen die je ontmoet… Door uit je kot te komen, letterlijk en figuurlijk, word je een rijker mens.

Wie begint te sporten, heeft het in het begin moeilijk. Je voelt je geen sporter, je doet aan sport. Maar na verloop van tijd begint je lichaam anders te voelen en er misschien ook atletischer uit te zien. Je voelt je meer een meer een sportieveling – en daardoor voel je je ook sneller geroepen om te gaan sporten.

Waar ligt bij jou de nadruk in deze CommitMaand?

Werk je eerder aan Identiteit/Kwaliteit of aan Gedrag?

Welke zal jou het meeste helpen om eind oktober door te zetten met je nieuwe commitments?

Laat het ons weten in de comments. 👇

Maak hier een gratis account aan om je mening met ons te delen.

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *