Les 7 of 16
In Progress

2.2 Meer routine of minder vrijheid?

Jan 10/11/2021

We zitten volop in week 2. Hoe gaat het nu met je mindset? 

Heb je al met je buddy gesproken? 

Vandaag gaan we verder in op een aspect dat wij heel belangrijk vinden binnen mindset: het ‘vaste stramien’. Het is belangrijk omdat dat het volhouden van je commitments ongelofelijk vergemakkelijkt. Het is nu eenmaal simpeler om een schema te volgen in plaats van elke dag opnieuw keuzes te moeten maken.

Bij keuzes hoort twijfel. De vraag ‘Hoe zal ik vandaag mijn ochtendroutine invullen?’ verglijdt al snel naar ‘Zal ik vandaag niet nog even blijven liggen…?’ Dus hoe minder je moet twijfelen en nadenken over wat je te doen staat, hoe minder energie het kost om erdoor te gaan.

Maar veel mensen voelen weerstand alleen al bij het idee van veel structuur en routine – omdat het een beperking van je vrijheid zou zijn. 


 

Betekent meer routine ook effectief minder vrijheid?

Of is het net andersom: dat hoe meer bepaalde dingen in je leven vaststaan, hoe meer energie er vrijkomt voor andere dingen – de dingen die je écht wil doen? Want als je voortdurend vrij bent, moet je ook voortdurend keuzes maken. En elke keuze houdt het risico in zich dat je de gemakkelijke, minder gezonde keuze maakt.

Vaste routines besparen kostbare wilskracht. Want die heb je maar in beperkte mate, en je hebt ze doorheen de dag nodig voor allerlei kleine en grote beslissingen. Spring er dus bewust en zuinig mee om. En je stelt je vroegere beslissing om zaken op een bepaalde manier aan te pakken, niet meer in vraag.

Dat wil niet zeggen dat er niets spontaans meer mag gebeuren. Welke verhouding tussen stramien en vrijheid is het meest bekrachtigend en vervullend voor jou?

Welke routines en vaste stramienen helpen jou om je commitments vol te houden?

En langs de andere kant: hoe belangrijk vind je vrijheid? Wat kost het jou om altijd maar vrij te moeten zijn?

Laat het ons weten!  Deel het met elkaar in de comments 👇

Maak hier een gratis account aan om je mening met ons te delen.

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *