Les 11 of 16
In Progress

3.1 Voeding: hoe moeilijk kan het zijn? (+ breng je stem uit)

Jan 31/05/2023

Waarom is onze relatie met eten zo ingewikkeld? Was dat altijd al zo? Waarom kunnen we niet gewoon ‘gezond’ eten, zonder dat het een moeilijke opgave is?

re:source retreat

Advies over voeding is vaak tegenstrijdig

Voedingswetenschappers zijn het vaak oneens. De invloed van voeding op je lichaam is niet zo eenvoudig te onderzoeken, want naast eten zijn er nog andere factoren die invloed hebben op je gezondheid. Studies over voeding zijn heel duur omdat ze heel lang duren en vaak tegenwind krijgen van lobbygroepen of belangenorganisaties.

Eten is zeer persoonlijk, we doen het allemaal elke dag. We hebben er al een heel leven van gewoontes rond opgebouwd en wanneer we deze gewoontes willen aanpassen botsen we ongetwijfeld op weerstand.

We willen het hier dus ook niet hebben over wat je wel of niet mag eten., maar er zijn wel een aantal algemene richtlijnen die – los van wat je eet – gewoon logisch zijn.

Ga bewuster om met eten.

Wanneer je bewuster gaat eten zal je zowel op vlak van wat, hoeveel en op welke manier je eet veel voordelen ervaren.

Wat eet en drink je?

Schrijf een week lang op wat je eet en drinkt, en je zal vanzelf aanpassingen aanbrengen in je eetpatroon. Wanneer je minder op automatische piloot kiest wat je eet en drinkt, en je gewoontes onder de loep neemt zal je vanzelf zien waar het beter kan.

Wanneer eet en drink je?

Eet je enkel wanneer je honger hebt? Of ook wanneer je je een beetje verveelt of omdat je moe bent?

Wanneer stop je met eten?

Baseer je je op wat je lichaam zegt? Of blijf je gewoon eten tot alles op is? Mensen die mindful eten, door bijvoorbeeld tijdens het eten even te pauzeren en bewuster te zijn van wanneer ze voldoende gegeten hebben, eten vanzelf minder.

Hoe eet je?

Voor de tv, onbewust van je eten en je lichaam? Of samen met andere mensen? Een sociale dimensie geven aan eten is gezond voor lichaam en geest: je eet minder en voelt je beter na een maaltijd die je met vrienden of familie beleeft.

Opdrachten voor week 3

Wees jezelf een week lang bewust van je eet- en drinkgewoontes. Hou bij hoeveel en wanneer je wat eet of drinkt (een koekje na het eten telt ook mee!), door dit bijvoorbeeld in een dagboek of op je telefoon bij te houden.

Team Tom en Team Benjamin 

Deze week verdelen we de teams in wie iets wil toevoegen aan zijn eetpatroon en iemand die iets wil weglaten. Kies dus iets dat je een week lang wil schrappen/toevoegen en laat ons ook weten wat dat dan is, we zijn benieuwd! Check de video voor meer info.

We vliegen er tijdens CommitMaand ook direct in, zonder uitstellen: begin dus dit weekend al aan je Team Tom of Team Benjamin challenge.

Tom vermeld in de video een lijst met een overzicht van koolhydraten, die lijst vind je hier 👉 goede-slechte-koolhydraten

63
Team Tom of Team Benjamin

Welk Team kies jij voor week 3?

Bespreek het met je buddy.

  • Hoe ziet jouw ideale eetpatroon eruit? Wat wil je niet meer eten of drinken? Zijn er dingen die je meer wilt eten? Is het een combinatie of iets volledig anders?
  • Bespreek het op je volgende Buddy-call op maandag 18 oktober!
  • We vliegen er tijdens CommitMaand direct in, zonder uitstellen: begin dus dit weekend al aan je Team Tom of Team Benjamin challenge. Waat eet je wel of niet in de komende 7 dagen?

Laat ons weten wat jij graag wil veranderen aan je voeding!

Maak hier een gratis account aan om je mening met ons te delen.

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *